יום שלישי, 13 בספטמבר 2011

עיוותים משונים שוכנים בשוליים

חדש בהוצאת פרדס

עיוותים משונים שוכנים בשוליים

מבטים ביצירתה של דורותי רובינס

עורך: נסים גל

 

בספר משתתפים 11 חוקרים מהחוג לתולדות האמנות באוניברסיטת חיפה.

* * * * *

218 עמודים, 88 ₪


ספר מחקר זה מציע פירוש לעבודות פיסול שרובן טרם זכו לדין וחשבון מקיף בשדה המחקר של האמנות בארץ. האמנית דורותי רובינס (1999-1920), שהחלה את דרכה האמנותית בניו־יורק של שנות החמישים וייצרה את מרבית פסליה בארץ, זוכה כאן לדיון מקיף הממפה חלקים נרחבים מיצירתה המגוונת.
רובינס מתעדת את המציאות כמקום המפגש של האדם עם עצמו, עם כוחו ועם מגבלותיו. בסדרת הדפסים שיצרה, מאיירת רובינס את קורותיו של איוב כעדות למאבק היומיומי של האדם במציאות חייו הקשה, ובתחושה שאין לו שליטה בגורלו. רובינס התיכה רגישות חברתית בתוך פיסול השוליים שלה והציעה במה אסתטית למי שזיהתה כמוחלשים, אנשי הקרקס והמוזרים, אותם “עִוּוּתִים מְשֻׁנִּים” ה”שׁוֹכְנִים בַּשׁוּלַיִם” עליהם כתבה בשירתה ושהפכו להיות הגיבורים של פסליה.
התייצבותה של רובינס מול מצוקות הקיום וההכרה במגבלותיה שלה, הובילו אותה לעצב יצירי כלאיים המצויים במצב של השתנות. לעתים לובשים הפסלים מראה כלאיים של אדם־חיה, ופעמים מוצג אך מקטע של גוף. נוכחותו של המוות ניכרת ביצירתה כחלק מן החיים. המוות מיוצג כמרכיב גרוטסקי, מאיים ומגוחך שלובש אופי בנאלי או מראה מקברי.
רובינס יונקת את השראתה מן הפיסול הקדום של התקופה הארכאית, מהפיסול הסוריאליסטי של ראשית המאה העשרים, מהפיסול האמריקני של אמצע המאה ומייצוגי התרבות הפופולארית שצומחים באמנות משנות הששים והלאה. היא מציעה דימויים נרטיביים טעונים, מבנים גיאומטריים מופשטים וסביבות מיתיות שנדדו מן העבר אל ההווה הפיסולי. בכל אחת מן הדמויות הפיסוליות שעיצבה גלומה ההכרה בכוחות הסותרים המעצבים את קיומו של כל אינדיבידואל, הכוחות היחידאיים הגלומים בו ולחצי הסביבה החיצונית הפועלים עליו. ואכן, השניות המאפיינת את הפיסול שלפנינו יוצרת בדמויות ובסביבות הפיסוליות שילובים של איום ושלווה, נוכחות והיעדר, מציאות ודמיון.
הצופה בפסלים, כמו גם הקורא בספר שלפנינו, מוזמן לעצב את מבטו ואת אישיותו בדרך של משחק, חיפוש ומחקר של המציאות האסתטית שיוצרת ומשקפת רובינס. כך יצירת האמנות שלפנינו מתמודדת בעוצמה עם החולני, החייתי והפלאי, המרשתים את החוויה האנושית בעולם הזה.
כתיבתו של הספר מופנית ליצירה הפלסטית שלה, הנקראת כהזמנה למפגש עם מבטם של הצופים וגופם. המאמרים השונים המופיעים כאן הם עדות לחשיבות הקורפוס האמנותי של דורותי רובינס, אך גם לצורך בקהילה שתכיר בחשיבותו, ולא תצטמצם לאנשי המחקר האקדמי בלבד, אלא תתרחב לקהל הצופים באשר הם: חובבי האמנות, נמעני הטקסטים, והחברה הישראלית כולה.



דורותי רובינס-רקורד מקצועי


ממקימי החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה.
ילידת 1920, לייקווד, אוהיו. בוגרת אקדמיית קרנבוק לאמנות ואקדמיית סינסנט לאמנות.
בין השנים 1948-1950 לימדה פיסול קרמי במוזיאון סינסנטי לאמנות, אוהיו.
ב-1950 עברה להתגורר בניו יורק. היתה חברת המרכז לפיסול במשך כ-15 שנה. סיימה תואר שני באמנות במכללת הנטר. ובמשך חמש שנים עד עלייתה ארצה ב-1971, שימשה כמרצה בכירה לפיסול באוניברסיטת ניו פלץ.
ב-1072 לקחה חלק בהקמת החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה. כיהנה כראש החוג בין השנים 1973-1976, ושימשה כמרצה בכירה לפיסול עד 1984.
ב-1978 עברה לכפר האמנים בעין הוד, בו התגוררה עד למותה ב-1999.
אוספים מיצירותיה מוצגים ב-11 חללים ציבוריים בארה"ב, במוזיאונים בגרמניה (בנירנברג וברלין), במוזיאון ישראל, מוזיאון הרצליה, התיאטרון העירוני בגבעתיים, אוניברסיטת חיפה, עיריית חולון ועוד.
רשימת פרסים:
1949 פרס רכישה, מוזיאון סינסינטי לאמנות, אוהיו
1953-1954      פרס ראשון, אגודת אמני לונג איילנד, ניו יורק
1961 פרס רכישה, אמני אודובון, ניו יורק
1963 פרס פיסול, אקדמיית קונטיקט לאמנות
1966 פרס פולי גילן, האגודה הארצית של נשים אמניות, ניו יורק
1982 פרס על שם הרמן שטרוק מטעם עיריית חיפה

התרשמותי: לאוהבי האמנות שבינינו ספר מומלץ. אני ממתינה לפתיחת התערוכה בקוצר רוח.

בד בבד עם יציאת הספר נפתחת באכסדרת בית האופרה בת"א תערוכת פיסול בה מוצגים חמישה מפסליה האחרונים של דורותי רובינס.

במעמד אירוע הפתיחה יושק בשעה 20:00 הספר, בין הדוברים: אוצר התערוכה אודי רוזנויין, ד"ר ניסים גל עורך הספר וצופית פירסט אחת החוקרות המופיעות בספר.

רצ"ב פרטים על הספר והתערוכה.

דורותי רובינס בתשוקה צרופה

תערוכת פיסול באכסדרת בית האופרה – 18.9-15.10.11
פתיחה ביום ראשון ה-18 לספטמבר 2011 בשעות 19.00-22.00
במעמד אירוע הפתיחה יושק ספר מחקר
על עבודותיה של דורותי רובינס
"עיוותים משונים שוכנים בשוליים"
אוצר: אודי רוזניין
****
בית האופרה, המשכן לאומנויות הבמה
שדרות שאול המלך 19, תל-אביב


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה